Pagina's

dinsdag 1 maart 2016

Pascha vieren- Sederschotel

De laatste weken me verdiept in het Pascha wat de Joden vieren. Ook dit feest heeft de Heere Jezus gevierd. Wat moet het bijzonder zijn geweest voor Hem. Het was een heenwijzing naar Hemzelf.
Ik gebruikte een boekje wat geschreven is vanuit Joodse schrijver. De link werd niet gelegd naar de Heere Jezus,  maar wat kunnen we veel linken leggen door wat wij weten over de Heere Jezus.
Ter voorbereiding maakte ik deze lessen.


De sederschotel:
Op sedertafel staat een bord met vijf verschillende dingen om op te eten. Het zijn vijf symbolen van Pesach.

1. Charoset
Een mengsel van gehakte noten,  appels en wijn. Het herinnert aan de klei om stenen te maken. 
Nadenken over de tijd in Egypte
We lezen net als de Joden het boek Exodus. En dan komen we er vanzelf bij dat ze zo hard moesten werken. Onredelijk,  omdat de koning Farao bang was dat het volk te groot zou worden dat ze sterker zouden zijn als het volk van Egypte. Stel je voor dat ze in opstand zouden komen. Farao handelt uit angst. Terwijl God gewoon bezig is om Zijn belofte te vervullen. Abraham zou tot een groot volk worden.
Wat Farao bedacht? Het volk moest schatsteden bouwen. Hard werken. Zelf de stenen bakken.
Onze sederschotel: stenen 
We maken van klei stenen. Ze herinneren ons aan het bakken van de stenen,  zoals het volk Israël deed. Het volk Israël moest schatsteden bouwen. Het allermooist is, om een huis voor God te bouwen. Dat houdt stand. Voor ons wijst het er ook naar toe,  hoe wij ons werk doen?  Voor het bouwen van Gods Koninkrijk of voor ons zelf. Wat houdt stand?
Lezen :
Verhaal van de wijze en dwaze bouwer.
Mattheus 7:24-27
Filmpje om er bij te bekijken. 

2. Het bittere kruid 
Het verwijst naar de bitterheid van slaaf zijn. 
Nadenken over de tijd in Egypte 
We lezen in Exodus dat het moeilijk was en zwaar. Ze werden geslagen, er werd tegen hen geschreeuwd. God hoorde hen.
Onze sederschotel: paar takjes taxus 
Taxus is giftig en prikkelig. Soms maken ook wij dingen mee die niet leuk zijn.Mensen schreeuwen tegen ons, schelden en toch...God ziet jou ook dan!
Lezen :
Gij ziet het immers; want Gij aanschouwt de moeite en het verdriet, opdat men het in Uw hand geve; op U verlaat zich de arme, Gij zijt geweest een Helper van den wees.
Psalm 10:14

3,4 Lentegroen(peterselie) en ei 
Verwijst naar het voorjaar. Er is nieuw leven. God belooft aan het volk om ze naar een mooi land te brengen. Hij geeft hun hoop! 
Nadenken over de tijd in Egypte 
We lezen dat God een plan heeft met Zijn Volk. Mozes mag dit goede nieuws samen met Aaron brengen.
Onze sederschotel: Lentebloemen en ei
Net als lentebloemen de lente aan kondigen, een ei verwijst naar nieuw leven,  zo mogen we blijven zien op Zijn beloften.
Lezen :
Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.
Jeremia 29 :11

3a Glaasje met zout water
Verwijst naar de zoute tranen die er gehuild werden in Egypte. 
Het Lentegroen werd in het zoute water gedoopt en dan opgegeten,  om er aan te herinneren dat er verdriet was in Egypte. 
Nadenken over de tijd in Egypte 
God ziet hun geschreeuw en gekerm. Dat lezen we in Exodus
Onze sederschotel: kruikje 
We lezen in de Bijbel dat God de tranen bewaart in een fles. Ook wij kunnen verdriet hebben. God kent ons verdriet. Maar we mogen ook genieten van Gods beloften,  zoals het Lentegroen verwijst naar hoopvolle toekomst.
Lezen :
Gij hebt mijn tranen in een fles bewaart. 
Psalm 56

5. Lamsbotje 
Verwijst naar de offers die later gebracht werden in de tempel en tabernakel. 
Nadenken over de tijd in Egypte 
Voor het paasfeest werd er een lammetje in huis genomen. Voor dat lammetje werd gezorgd en vaak waren de kinderen er erg aan gehecht. Daarna moest het lam geslacht worden. Het bloed opgevangen en aan de deurposten gesmeerd. Tijdens de laatste nacht in Egypte kwam de verderfengel voorbij. Was er bloed van het lam aan de deurposten,  dan ging hij voorbij. Pesach betekent ook het feest van voorbijgaan. 
Onze sederschotel: kruis 
De Heere Jezus is onze Middelaar. Hij hing aan het kruis. Alleen Zijn bloed reinigt ons van alle zonden. Bij Hem is er vergeving! 
Lezen / Zingen :
Heer Uw bloed dat reinigt mij 


2 opmerkingen:

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!