Pagina's

zondag 12 juli 2015

Oefenen in de vakantie

We waren op schoolreis naar Neeltje Jans. Daar waren we bij een training van de zeeleeuwen. Ze moesten tegen een bal aan slaan en daarna op een steen gaan zitten en elkaar een kus geven. De ene zeeleeuw deed het goed. De andere vergat om tegen de bal aan te slaan. De zeeleeuw die het goed deed kreeg vis. De ander niet. Ah...Wat zielig... Nog een keer!  En weer ging het fout. Geen vis... Je zag hem kijken... Wat doe ik fout?  Waarom krijg ik geen vis? Nog een keer... En blijkbaar lette hij toen goed op de andere zeeleeuw. En ja... Toen had hij het door!  Hij moest tegen de bal aan! Luid applaus en veel vis,  waren de beloning! He he... Oefening baart kunst!


Maar ook in huis zijn er dingetjes die geoefend moeten worden. Verwacht niet dat je kinderen in een keer alles begrijpen. Geef ze oefentijd. De vakantie kan zo' n tijd zijn om dingetjes te oefenen. Nu onze kids ouder worden,  vinden ze het erg leuk om sommige huishoudelijke dingetjes te leren. In de vakantie kan je daar even de tijd voor nemen. Maar ook buiten de schoolvakanties om zijn sommige regeltjes in huis wel even makkelijk. Op deze site van gratis beloningskaarten staan leuke kaarten om vaardigheden te oefenen: Klik hier!

Regeltjes die makkelijk zijn:
*Als papa of mama roept,  kom je gelijk. 
*Als je uit school komt,  maak je eerst je tas leeg. 
*We doen eerst wat we moeten doen en daarna wat we nog mogen doen. (voordat we naar school gaan. Dus niet eerst kletsen en dan pas tanden poetsen,  enz.)
* Uit jezelf de tafel afruimen...
* We luisteren naar elkaar aan tafel! 
* We eten ons bord leeg...

Maar ook sociale regeltjes :
* Als we eerlijk zijn vind iedereen dat fijn! 
* Wie iets te zeggen heeft, doet dat netjes en beleefd 
* Als je iemand per ongeluk pijn gedaan hebt,  loop je even terug en vraag je hoe het gaat.
* Als iemand boos is, laat je hem even met rust 
* Ben je zelf boos,  zoek even een rustig plekje op
* We zijn blij met elkaar! Vertel je leuke dingetjes!
* Als iets niet fijn was,  vertel het, dat lucht op!
* Ben je fout geweest,  dan zeg je sorry 

Huishoudelijk:
Was ophangen 
* Kamer stoffen 
* Kamer opruimen 
* De tuin sproeien 
* Strijken 
* Stofzuigen 
* Boodschappen doen 
* Vaatwasser legen
* Tafel dekken 
* Iets bakken 
* koffie zetten 
* Drinken inschenken
* wastafel schoonmaken

Zelfzorg :
* douchen
* tanden poetsen
* kleren opruimen
* kleren klaarleggen
* bed opmaken
* zelf voor je eten zorgen
* tijd met God
* enz... 

Oefeningen voor ons als ouders :
* Iets rustig uitleggen aan je kids 
* Geduld en gebed,  i.p.v. ongeduld en mopperen 
* De tijd nemen voor iets en niet teveel haasten 
* Genieten van je kids en eens lekker benoemen waar je trots op bent 

Natuurlijk hebben jullie weer eigen regels die bij jullie lekker lopen. Dat is het unieke van elk gezin. We zijn er niet om elkaar te beoordelen. Doe gewoon wat past bij jullie en jullie gezin. 

En besef: Fouten maken mag! Als er even iets mis gaat,  reken ze niet gelijk af met: Ik kan nooit iets aan je vragen. Maar geef ze de tijd om te oefenen en evt te verbeteren. Goed voor hun zelfvertrouwen! Ze moeten ook leren om te gaan met dingen die fout gaan. Bijvoorbeeld als ze een beker om laten vallen. Dat geeft mogelijkheden om juist te laten zien hoe ze dat op moeten lossen. Dat zijn situatie 's die je pas kunt oefenen als het mis gaat. 
Je hoeft het niet in een keer goed te doen. Dat vraagt God ook niet van ons. Hij geeft ons ook oefentijd in de opvoeding van onze kids. 

En nu nog het applaus en de vis... 
Vaak maak ik een kaartje met dingetjes die we oefenen. Een krulletje met een compliment is het applaus. Vaak duurt t wel 2/3 weken voor iets er echt in zit. En dan blijft t nog opletten dat je niet terugvalt. Daarom laten we de kaart vaak nog liggen en herinneren en complimenteren we elkaar als we t weer zien.
En de vis...?  Vaak mogen de kids een extra filmpje,  kiezen wat we gaan eten.  Hoeft niet zo duur te zijn. Alleen al het idee dat ze iets geleerd hebben geeft al voldoening. Maar wel een reden om iets te vieren!

Kaartjes 
Voor de huishoudelijke klusjes,  die ik vaak leer in de vakanties maak ik soms ook een kaart. Voor mezelf is dat een goede herinnering,  voor de kids ook! Schrijf wat klusjes op een kaart en kruis aan wat ze gedaan hebben. 4 op een rij is bijvoorbeeld een euro waard. Zo hebben we allemaal een beetje vakantie... En lekker veel tijd om andere dingetjes te doen!

Nog een mooi lied:
Wat is het geweldig,  
als wij als familie,  
als broers en als zussen. 
Voor elkaar klaar staan... 
(En het leukste vind ik, als ze dat samen zingen,  met hun zelfbedachte gebaren. Moedergeluk!) 


Fijne vakantie! 

4 opmerkingen:

  1. Wat een leuke blog!
    Echt even een opfrisser, mooi, zo positief. Allemaal mooie ideeën om ze gezonde voeding te geven, waar hun hart van kan groeien. En die groei ook de tijd geven. Ja, mooi.

    Fijne vakantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Ja, zo kunnen we t ook doen, hè. Gewoon met applaus en vis!

      Verwijderen

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!