Pagina's

woensdag 8 april 2015

Opgestaan(1): Tot een nieuw leven!

Pasen 2015.  Onze predikant legde zo mooi uit hoe de doeken lagen in het graf van de Heere Jezus. Heel bijzonder. Net of er nog Iemand in het graf lag,  maar er lagen alleen maar doeken. Een leeg omhulsel. Jezus was opgestaan! Dat was te zien aan de doeken. De doeken die bij de dood horen,  bleven in het graf. Opgestaan tot een nieuw leven.

De tekst die de kids op school leerden: Maar nu , Christus is opgewekt uit de doden en is een Eersteling geworden van hen die ontslapen zijn.

Daar willen we graag samen over nadenken.

Gezinsmoment 
Ik vertel dat als we fouten maken, als er verdriet is, we angstig zijn, we eigenlijk vastzitten, omwikkeld met doeken. Ik had wc papier meegenomen en onze zoon wilde wel ingepakt worden. We omwikkelden hem met wc papier en plakten het hier en daar met plakband vast. Wat een lol!

Ik vertelde het verhaal van de opwekking van Lazarus. Wat een verdriet door de zonde. Lazarus was dood.  Wat kunnen wij ook verdriet hebben. Verdriet over fouten,  over zorgen,  over ziekte. Misschien kruipen we t liefste in een hoekje. Dat niemand ons ziet. Zoals Adam en Eva wegkropen. Voor God. Ook Jezus heeft verdriet. Hij huilt om Lazarus. En toch...Hij bidt tot Zijn Vader. Lazarus kom uit! En op Jezus woord staat Lazarus op! De doeken van alles wat bij de dood hoort worden afgedaan en hij mag opnieuw leven. Zo mogen wij ook luisteren naar Gods Woord, als we verdrietig zijn. Wachten op Zijn Woord die zegt: jongen,  meisje,  vader,  moeder sta op! Doe weg die doeken van de zonde, van je verdriet, van je zorgen. Laat ze maar in het graf. Je mag opnieuw leven.

We speelden het verhaal na. Wat een feest om uit het graf te komen!  De doeken gooiden we in de lucht!  Alsof het confetti was. Feest!  Lazarus leeft!  Feest, want Jezus leeft!  Feest, want ook wij mogen de zonde, verdriet, pijn achter ons laten en leven met God!

De volgende dag deden we t weer. We omwikkelden hem ,  nu met repen van een oud laken,  dat werkt iets beter. En we noemden allemaal verdriet,  zorgen, zonde,  angsten,  ziekten en pijnen op. Zo kan je niet meer lopen. Als er iemand nu iets gevaarlijks wil doen,  kan je je niet verweren. We kietelden hem, oh... hij pieste bijna in z'n broek. Wat hebben we gelachen... En dan 'm laten lopen met die doeken om. Gaat ook niet echt. Zo konden we de link leggen dat het gewoon onverstandig is om met zonden en verdriet rond te blijven lopen. Laat ze in het graf. Leg ze af. God is zoooooo genadig om ze te vergeven.

Samen dankten we God en zongen ons favoriete paaslied!


Lied 
We hebben veel gezongen deze week!
Onze favoriet:
Klap in je handen van blijdschap
Dit is de dag die God ons geeft
Dit is de dag van het leven
Dit is het feest dat Jezus leeft!
Jezus is opgestaan en Hij leeft,  Halleluja (2 keer of zo vaak ze willen! )


Verder in de Bijbel 
We vonden het zo leuk om samen stil te staan bij omwikkeld zijn en dan verlost worden van de wikkels,  dat we daar nog meer over wilden lezen. De volgende bijbelverhalen horen ook bij het thema wat we bespreken: Opgestaan tot een nieuw leven.

De vrouwen bij het graf 
De vrouwen bij het graf waren zo omwikkeld met verdriet. Ze komen bij het graf. De steen is weg. Schrik,  nog meer wikkels. Tot ze in het graf kijken en de engel vertelt dat Jezus weer leeft. We halen wat wikkels weg. Ze gaan terug. Dan ontmoeten ze Jezus Zelf . De wikkels gaan er nu helemaal af. Haastig, dat kan zonder wikkels, vertellen ze het aan de discipelen!

En deze willen we ook nog lezen:

De discipelen in huis zonder Thomas 

De discipelen met Thomas 

De Emmausgangers 

De doeken laten we gewoon lekker liggen. We zullen ' t niet elke dag doen,  denk ik, hoewel het zeker voor herhaling vatbaar blijft! Maar we laten ze ook gewoon liggen als herinnering dat we mogen leven met Hem!!! Dat we verlost zijn van onze "wikkels ". Wat is het toch een feestje om te geloven met kinderen!  Samen blij zijn om het wonder van vergeving!  Het maakt het Paasfeest zo echt feest! Dan begrijp je die tekst ook weer: uit de mond van de kinderen komt lof. Lof aan God! En wij loven mee met hen!

Beeldend 
En ook wij maakten twee potten.( Weet even niet bij wie ik dat had gezien, maar vond ze zo leuk!) Een met het kruis,  de doornenkroon en grafdoeken en een met bloemen van nieuw leven!

1 opmerking:

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!