zondag 1 maart 2015

En toen ging ' t fout!

Thuis is een omgeving waar we fouten maken,  waar we opnieuw mogen beginnen,  waar we kunnen leren... En soms is dat een harde les...

School is een omgeving waar we fouten maken,  waar we opnieuw mogen beginnen,  waar we kunnen leren... En soms is dat een harde les... 

Hij is aan het spelen op het plein. Tikkertje en hij is 'm. (vind ik al heel knap,  want lang niet iedereen vindt t leuk om hem te zijn!) Gaaf om te zien dat hij er van geniet om met anderen te spelen! Hij tikt iemand.  En dat kindje zegt: Abc, ik kap er mee.  En elke keer als hij tikt zeggen ze dat.  Wat zou jij doen?  Hij zegt: Abc, ik kap ermee!  ( Ik vind 't knap!)  En toch ... Hij kijkt een beetje gefrustreerd om zich heen.  Iemand staat onschuldig naar hem te kijken.  Het voelt alsof ze kijkt van: Ga je nu boos worden?  En daar wordt hij boos om!!! En toen ging t fout: Hij geeft een onschuldig meisje een klap.  Ze schrikt en begint te huilen.  Oei,  wat heeft hij nu gedaan?  Andere kinderen komen op hem af en roepen: Jij hebt haar pijn gedaan,  ah... wat erg ben jij!  Hij vraagt of ze willen stoppen,  maar ze doen t niet.  Hij baalt,  rent van het plein af...

Wat gaat er hier mis?  Wat gebeurt er eigenlijk? Maar ook... wat deed hij goed?  Goed dat hij zo 'n poos rustig bleef!  Goed dat hij aangaf , dat hij 't niet meer leuk vond.  
Maar toen...Hij keek naar anderen en dacht verkeerd van hen.  Lastig om op dat moment iets goeds te bedenken! Ik koester goede gedachten over jou?  Maar dat dacht hij niet en daardoor ga je fout handelen.  Doe je een ander pijn!
Oei,  fout!  Je ziet 't!  Maar wat moet je dan doen?  Terug gaan en excuses aanbieden? Oei, dat is wel een lastige en dan komen er nog andere kinderen op je af... Oei, het gaat fout... Dan maar weglopen...

Hij heeft fouten gemaakt.  En wij mogen dit met 'm bespreken. We vertellen wat hij goed gedaan heeft. En ook dat 't lastig is zo'n situatie.  Maar ook dat hij ervan kan en mag en moet leren.

Wat we doen?  ( Op school heeft hij al straf gehad, excuses aangeboden en wat fijn dat hij daar vergeving mocht ontvangen!  Wat was hij blij dat zijn excuses aanvaard werden! Op school mag hij ook leren om vergeving te ontvangen. Maar natuurlijk hoop ik niet dat hij dat al te vaak gaat uit testen!) Fijn, dat hij 't eerlijk verteld thuis. Dat proberen we altijd toch te benadrukken. We vragen  God om vergeving voor zijn fouten,  voor een ander zijn fouten en bidden voor degene die hij pijn heeft gedaan! En we vragen God of Hij 'm sterk wil maken om 't goede te doen! Dat hij het goede mag bedenken ook van andere kinderen. Want God denkt ook zo over hem. God koestert mooie gedachten over hem en wil Hem een hoopvolle toekomst geven en geen toekomst vol ruzie, haat en nijd. We danken God voor Zijn vergeving en dat we elke dag opnieuw mogen beginnen! 

Als ik kijk naar mezelf... Hoe moeilijk is dat?  Als ik in zo'n situatie zou staan? En ik neem me voor, weer extra voor m te bidden! Bid je mee voor onze kids?

6 opmerkingen:

  1. We mogen onze kinderen steeds omringen met gebed, wat is dat nodig! Wat fijn ook dat je dit eerlijk deelt, want het gaat niet altijd goed en wat maken we vaak fouten. Wat heerlijk om dan De Weg te kennen naar de Vader, waar vergeving en genade is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, wat zouden we moeten, he, zonder die Weg. Bidden blijft nodig en dat voel je zeker na zo'n situatie!

      Verwijderen
  2. Wat beschrijf je dit mooi en puur! Zo is een fout ook een kans. Een kans om het Evangelie te vertellen. Je kind te leren dat hij, net als jij, genade en vergeving nodig heeft. Ik vind het mooi dat je hem leert dat hij het goede van andere moet denken. En, inderdaad, als je thuis geen fouten meer mag/kan maken, waar dan wel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi dat je dat zegt: een fout is een kans om het Evangelie te vertellen! Dankjewel!

      Verwijderen
  3. Het doet pijn van binnen als je kind de fout in gaat. Maar zoals school en jij er mee omgaan is zo goed voor hem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, hè?! Het is fijn als er een school is waar ze deze dingen ook mogen leren.

      Verwijderen

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!