vrijdag 20 februari 2015

Gods liefde: Luisteren en praten...( en vakantie!)

Het is hier vakantie. De vakantie is hier een tijd van opruimen ( genieten van wat we gekregen hebben) en vaak leren ze ook een huishoudelijk klusje. Deze keer waren alle kamers al opgeruimd en al het speelgoed uitgezocht. Dat is ook wel eens lekker. Deze week vonden ze het leuk om zelf t menu te bedenken en te koken. De oudste twee deden het samen en met de jongste stond ik in de keuken. Lekker om dat eens samen te doen. Volgende week hebben zij het weer druk met school en ga ik weer zelf in de keuken. Met nieuwe zin.



Gij kunt niet leven van brood alleen... Dat lied zingen we regelmatig.( Zoekt eerst het Koninkrijk van God) Daarom vond ik t leuk dat we samen in de keuken stonden. Aanleiding om te praten over eten,( waar we echt van mogen genieten) maar ook dat er nog meer is. Het lied gaat verder: Maar van ieder Woord, dat door de Heer gesproken wordt... Haleluja!

En zo kwamen we bij de 40 dagentijd en het vasten. Nou, dat vasten waren ze niet van plan. Hoeft ook niet. Ze bedachten met elkaar wel tips om extra tijd met God door te brengen en meer naar Hem te luisteren:

1. De Bijbel leggen we open en zo denken we nog aan het Bijbelgedeelte wat we gelezen hebben. ( we gebruiken het 40 dagen rooster van Herman Boon)
2. We zingen liederen over God, misschien aan de hand van het bijbelgedeelte.
3. We kijken een Bijbelse film.
4. We gaan in de natuur kijken naar dingen die ons herinneren aan Wie God is. Bijv nog geweldiger dan de golven van de zee. Kijken of we daar een Bijbelgedeelte bij kunnen vinden.
5. Als we s nachts wakker worden kunnen we ook bidden( tip van onze jongste) En we hebben onze vaste gebedspunten per dag. ( zondag: zieken, maandag: zending en oorlog, dinsdag: school, vriendjes, collega's, woensdag: Familie, donderdag: Land, regering, evangelisatie, vrijdag: Kerk, JV's en leiding, zaterdag: Kerkenraad en hun gezin)

Deze bovenste 5 proberen we met de kids te doen en regelmatig te bespreken. Op zondag ( hoort niet bij de 40 dagen) gaan we naar de kerk en evt verduidelijken we dat als ze iets niet begrijpen. Zelf wil ik extra tijd met God doorbrengen en bidden voor mensen in nood of wat er op komt naar aanleiding van het Bijbelgedeelte. Tijdens het bidden of er na  haak ik een bloemetje en die maak ik vast aan een tak. Hopenlijk worden het  mooie volle  takken. Elk gebed is bekend bij God. De takken staan in gedroogde bladeren en er zitten ook nog kleine doorntjes aan. Verwijst naar de zonde en pijn en verdriet die er toch zijn in deze wereld. Maar daarboven uit mag een gebed opstijgen tot God.

Wat we die dag geleerd hebben schrijven we op. We maken nu zelf Vaders liefdesbrief met de tekst die ons raakt.

Toch nog een kalender gemaakt met verschillende kleurtjes. En elke dag gaat het bloemetje dichter naar het kruis.Misschien dat ik nog wat met de kleurtjes ga doen, maar voor nu hebben we even genoeg...

Luisteren naar Gods stem. Hij luistert naar ons. Dat lezen we in Psalm 116. Ook in Psalm 34 wat wij lazen gaat het over luisteren. Hij neigt Zijn oor. Hij hoort als we tot Hem roepen en redt! Wat een mooie belofte als je wat tegen God vertelt. Het is ons verlangen om alles met Hem te delen, ook in deze tijd.

Hier is het dus vakantie ... Heerlijk, ik geniet er echt van. ( alleen al dat relaxed op staan) De kids spelen fijn met elkaar. Maar soms is het lastig om naar elkaar te luisteren. Ook daar praten we samen over. En we nemen ons voor om goed naar elkaar te luisteren. Gewoon omdat dat fijn is. Maar luisteren kan ook op verschillende manieren. En soms denk ik dat het te maken heeft met de intelligentie gebieden. Als we aan een van onze kinderen vragen of hij ergens mee wil stoppen, lukt dat niet. Tikken we hem aan en zeggen we met onze handen STOP, ga iets anders doen, dan landt het wel. Op deze website vind je daar uitleg over. ( Nog een restje Pabo-interesse) Het is een uitdaging om het zo ook met je kids te bespreken. Vandaar dat niet alle kinderen reageren als je zegt: Wil je er mee stoppen. En daarom is het ook zo belangrijk dat we Gods Woord op verschillende manieren brengen.

* Door zelf te lezen
* Door er gebaren bij te maken
* Door te zingen
* Door te kijken in de natuur
* Er samen over praten
* Door iets op te schrijven
* Door iets te maken
* Door iets te zien

(En natuurlijk kent God ons het allerbeste en weet Hij ons te bereiken op de manier die bij ons past)



Het hart met luisteren ligt nog op tafel van onze liefdesweek... Een aanmoediging om te luisteren naar God en elkaar!


Liederen:
Spreek Heer, spreek want ik luister...
Je kunt altijd met Hem praten...
God heb ik lief...
( en misschien volgen er nog meer)

Geniet van Gods liefde voor jou. Hij luistert altijd! Psalm 34:17 Zij roepen en de Heere hoort!

(P.s: Dat bloggen, hè. Misschien is dit weer een te positief verhaal. Ik geniet ervan om op te schrijven wat God ons geeft. Dat mag. Dat leerden we pas op de Bijbelstudie in 1 Petrus 4. Elke keer opnieuw mogen we Zijn Kracht ontvangen en dat wat Hij ons gaf wil ik in dankbaarheid doorgeven... Genieten van wat God geeft en Wie Hij is, vervagen de lastige dingen...)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!