woensdag 24 december 2014

Feest: Een kroon... en hou je vast aan Gods Woord!

We zijn nog in de adventstijd. We hebben samen nagedacht over het thema feest. Van uitnodiging tot en met feestkleding en muziek. We hebben veel gezongen en geluisterd naar muziek. Nog een week... zouden we nog een thema gaan doen? En toen preekte de voorganger over de moederbelofte. Hij had het over een kroon op het hoofd van Adam en Mannine. De kroon van kennis, gerechtigheid en heiligheid. Een kroon... daar wilde ik meer over weten...En het past ook bij feest! Nieuw thema!

De kroon van kennis van God, de kroon van gerechtigheid, geen fouten tussen God en mij, de kroon van heiligheid, verlangen om God te dienen, gehoorzamen, lief hebben...

Een kroon op het hoofd van Adam en Mannine. Maar door de zondeval is de kennis van God en de gerechtigheid en heiligheid kapot gemaakt. Met de moederbelofte beloofde God herstel. En we mogen ook al een beetje van dat herstel zien. Wat hebben we door de gezinsmomenten steeds God beter leren kennen! Wat heerlijk dat we mogen weten dat we Iemand hebben die onze zonden vergeeft! Hij is het die ons ook verlangen geeft om bij Hem te horen.

Hoe kunnen we de link leggen met kerst? Met de ontmoeting van de Heere Jezus? Ik dacht aan Johannes op Patmos. Daar ontmoet Johannes de Heere Jezus. En het gaat ook over een kroon!

We lezen Openbaring 1: 9-18 Daarna praten we er over dat Johannes schrikt van de ontmoeting. Maar is het nodig om te schrikken? Nee, waarom niet? Jezus legt Zijn rechterhand op Johannes en zegt : Vrees niet, Ik ben de Eerste en de laatste! We hadden net gehoord in de kerk over de ontmoeting van God met Adam, net na de zondeval. Adam was ook bang. Maar God gaf de moederbelofte! Zonder enig excuus van Adam en Eva. God geeft t ook als je Hem er niet om vraagt. Hij is de eerste!

Deze dag gaf onze zoon aan dat God hem rust had gegeven. En ik had er niet eens om gebeden! Net als bij Adam. Adam vroeg God ook niet om een oplossing of vergeving. Maar God gaf wel de moederbelofte. Ook was het mooi dat de kids ruzie hadden en het weer goed maakten. Ik was er trots op ze en zei: Jullie lijken op God! Weet je nog wat we hoorden in de kerk? God vergeeft. Jullie kunnen elkaar ook vergeven! Wat goed! Ik had nog oorkondes liggen en vond het een leuke gelegenheid om ze er een te geven. Wat waren ze trots!

 Later deze week las ik de brieven die Johannes moest schrijven aan Efeze en Smyrna. Het gaat over sterren en dat God ze in Zijn hand houdt en dat Hij wandelt tussen de kandelaren. Mooi al dat licht! Hij ziet onze werken en ook dat het soms moeilijk is om naar apostelen te luisteren die het verkeerde boodschappen. God ziet het geduld, maar zegt ook dat het belangrijk is om bij de eerste liefde te blijven!

De laatste tijd hebben we veel verschillende predikanten, die Gods boodschap soms op een andere manier doorgeven of andere accenten leggen. Dat kan soms verwarrend zijn. Maar als we dit Bijbelgedeelte lezen mogen we elke keer weer terug gaan naar de eerste liefde. Naar God Die van ons houdt. Die ons zo lief heeft dat Hij Zelf naar ons toekomt en Zelf onze schuld op Zich neemt. Dus NIET oordelen, maar vergeven. Jezus vergeeft ons ook. In het dankgebed na de dienst vragen we om vergeving voor wat niet goed was. Ook onze "oordelende"gedachten mogen we daar in onderbrengen. En we merken dat God ons daar ook van bevrijdt. ( Dit delen we als ouders met elkaar en ik ben zo blij dat God ons dit samen leert!)

Het zette ons aan het nadenken. Er kan verwarring zijn. We lezen het ook in de brief die Johannes mag schrijven aan Smyrna. Het is wel heel heftig, met voor sommigen een gevangenis in het vooruitzicht. En dan toch: Wees getrouw tot de dood aan Gods Woord, aan Zijn liefde. En dan als belofte de Kroon.

En dat is wel iets wat we delen met onze kinderen. Dat het soms moeilijk kan zijn of verwarrend. Ik vond een werkje op bijbelidee.nl/werkbladen/bijbelteksten vanaf 7 jaar/kroon kleurplaat (krijg hem verder niet gelinkt) wat gaat over verwarring en de kroon. Het was erg lang geleden dat we gekleurd hadden. Ik was daarom erg benieuwd of ze t ook zouden doen. Had wat lekkers op tafel gezet en de kleurplaten uitgeprint. Ze moesten de vakjes kleuren en dan zou er iets uit komen. Ik kleurde zelf ook mee en ondertussen praten we over de kroon in het paradijs van kennis gerechtigheid en heiligheid. Al pratend en kleurend zagen we wat het werd. Een kroon! Wat is het belangrijk om de aanwijzingen te volgen. Zo ontstaat de kroon. Zo belangrijk is het ook als er verwarring is, om Gods aanwijzingen te volgen! Wat gezellig om weer eens samen te kleuren. Binnenkort maar eens wat nieuwe kleurtjes aanschaffen....



2 opmerkingen:

  1. Oh, wat mooi en waardevol zeg!
    Wij zijn de afgelopen weken ook bezig geweest met de kroon.
    Verdiepend om dit te lezen.
    Want na kerst wil ik er graag mee verder... kerstfeest, en dan...een nieuw advent.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Petra,

      Gaaf, dat jullie ook over de kroon bezig zijn. Ik kijk uit naar je blog!

      Groetjes,
      Els

      Verwijderen

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!