maandag 3 november 2014

Bijbelstudie over Petrus

Geloven in huis... Niet alleen met de kinderen, maar soms mag je ook in je bijbelstudie- groep zoveel leren. We zijn begonnen in 1 Petrus 1. Petrus schrijft best moeilijk. Maar we hebben samen veel geleerd. Misschien hebben jullie er ook iets aan:

1 Petrus 1

Petrus een apostel van de Heere Jezus schrijft een brief aan de verstrooide christenen. Hij noemt hen uitverkorenen van God de Vader! Hij zegt dat ze geheiligd zijn door de Heilige Geest! Denk je eens in: heilig! Zonder zonde! Zo ziet Hij ons?! Hij zegt dat ze gehoorzaam gemaakt zijn en vergeven zijn door het bloed van de Heere Jezus!  


 Dit vind ik zo mooi! Zo mogen we elkaar noemen! Uitverkorenen, geheiligd, vergeven! Hoe noem ik anderen? Hoe zien wij elkaar als we elkaar ontmoeten? Als uitverkorenen? Als geheiligd? Als vergeven? 
Wat ben ik dan fout bezig geweest. Soms zag ik mensen die ziek waren en dacht ik: Hè, wat een zorgen hebben die mensen. En nu? Hoe mag ik nu leren denken? Daar is een uitverkorene van God, God heeft haar/hem gewild, in Christus is ze/ hij geheiligd en ze/ hij is gehoorzaam gemaakt en het bloed van de Heere Jezus heeft haar/zijn zonden vergeven. Ze is van Hem en Hij zorgt voor haar! Wat een andere houding. Petrus leert het ons in de eerste verzen. 

 In vers 3-5 looft Hij God om Zijn grote barmhartigheid dat Hij ons opnieuw geboren deed worden. Door de opstanding van de Heere Jezus zijn we weer 'nieuw'. Onze zonden zijn vergeven, we mogen opnieuw beginnen. We zijn opnieuw geboren tot een levende hoop. Wat bedoelt hij met een levende hoop? We lezen het in vers 4: Het is de erfenis die in de hemel bewaard wordt. Daar zijn we nieuw, onverwelkelijk, onverderfelijk en onbevlekkelijk. Zonder zonde, zonder fouten.
In vers 5 lezen we dat de erfenis, dat zijn wij, maar ook de prijs, dat we zonder zonde zullen zijn, in de kracht van God bewaard worden. Van onszelf hebben we niet altijd het vertrouwen dat we blijven geloven. Maar hier staat dat we in Gods kracht bewaard worden! En Hij is inderdaad heel krachtig. In de Bijbel lezen we keer op keer Zijn kracht. Door de Rode Zee, de vijanden verslagen... 



In vers 6 staat dat we ons mogen verheugen in die heerlijke erfenis. Maar ook in Hem. Soms zijn er verzoekingen. En daar mag je bedroefd om zijn. Het is een beproeving van het geloof. En dat ( het geloof) is veel kostelijker dan goud. Misschien wordt bedoeld dat je beproefd wordt met aardse dingen? En dat heeft eigenlijk geen waarde. Je gaat dan opnieuw de waarde zien van het geloof. Dat blijft! En dat is tot eer van God! God geniet ervan als Hij ziet dat je geloof blijft! Ook de Heere Jezus is staande gebleven in alle verzoekingen. We mogen Hem ook zien en leren kennen in beproevingen. Jezus Christus wordt zichtbaar... 


 In vers 8 lezen we dat we Hem niet gezien hebben. En toch geloven we in Hem. We mogen ons in Hem verheugen met een onuitsprekelijke en heerlijke vreugde!
We ontvangen het einde van ons geloof, de zaligheid van onze zielen!

De zaligheid van onze zielen?! Wat wordt daarmee bedoeld? De profeten hebben hier al over nagedacht lezen we in vers 10. Ze hebben nagedacht over wat zij moesten profeteren. Zij profeteerden al over de genade. Die genade hebben wij nu ontvangen.
Wat zij dan onderzochten? Wanneer zal het gebeuren? Wanneer zal het lijden zijn wat op de Heere Jezus zou komen? En wanneer zal de heerlijkheid zijn, die zou volgen op het lijden van Jezus Christus? Het is aan hen geopenbaard dat het niet was in hun tijd. Maar dat zij het moesten vertellen zodat wij het weten zouden. Jullie hebben het gehoord van de profeten en jullie hebben het mogen zien omdat wij het aan jullie weer vertellen door diezelfde Heilige Geest, die het ook aan hun had verteld. De Heilige Geest is van de hemel gezonden, met Pinksteren. De engelen zijn begerig/ nieuwsgierig om het werk van de Heilige Geest te zien. Wat mogen wij ook verlangend uit zien naar het werk van de Heilige Geest! Doe je dat?

4 opmerkingen:

  1. Ik ben bezig in de Petrusbrief en schrijf daar af en toe over op mijn blog. Als ik jou stukje lees, herken ik zoveel en word ik helemaal blij van binnen. Dat was Petrus nou hè! Die discipel die Hem verloochende. Zie je hoe hij mensen op Zijn tijd gebruikt om zondaren tot Hem te leiden. En ze te versterken in hun geloof. Ik vind het heel bijzonder. Je hebt het zo mooi geschreven. Lijkt me echt heel samenbindend, zo'n Bijbelstudie (groep)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan is het herkenbaar, hè, als je er zelf mee bezig bent. Ik heb m wel eens voor mezelf bestudeerd, maar daar kwam lang niet zoveel uit als nu samen. Ben ook erg blij met onze bijbelstudie-groep. k Ga nog even meelezen op je blog. Groetjes!

      Verwijderen

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!