Pagina's

zaterdag 12 juli 2014

Vasten/Inscherpen- persoonlijk leermoment

Al een poosje probeer ik elke donderdag te vasten.  En als t donderdag niet uitkomt wordt het een andere dag. Vasten was voor mij iets nieuws. Maar wat is het leerzaam en waardevol! Ik werd er op attent gemaakt door een vriendin. Op de site van bidden en vasten stonden goede tips. Ik verlangde naar meer zekerheid/geloof bij mezelf en bij de gemeente. Wat zou dat een mooi geschenk zijn. Daarvoor wil ik wel een maaltijd laten staan.

We kregen als tip om Nehemia te bestuderen. s Ochtends een hoofdstuk, s middags en s avonds een.
De eerste dag liet God me zien dat het ook nodig is om voor sommige dingen te vasten. Dit geslacht gaat niet uit dan door te bidden en te vasten.En soms is het ook wel even goed om te benoemen wat niet goed is of waar ik tegen aan loop in mijn leven en in de gemeente. Dat deed Nehemia ook. Maar daar moeten we niet in blijven steken. Samen met Nehemia, die deze weken een beetje meeging in mijn leerproces, heb ik heel veel dingen geleerd. Dat wil ik met jullie delen. Maar wat ik vooral heb geleerd: Schrijf op wat je geleerd heb. Scherp het jezelf in! Neem de tijd met God! Kijk niet naar de omstandigheden, maar verblijdt je in Wie God voor ons wil zijn! ( Stiekem had ik gedacht en gehoopt dat God een opwekking zou geven in onze gemeente. Maar... God heeft juist mij veel dingen laten zien. Verrassend God hebben we toch! En die opwekking komt ook, want Hij houd Zijn Verbond en brengt terug en bijeen.)

* Nehemia 1: Nehemia heeft verdriet over Jeruzalem. Wat doet hij? Hij bidt om vergeving van de zonden van het volk en van zichzelf. Hij pleit op Gods Woord, waarin staat dat het volk de geboden zal overtreden, dat God ze zal verstrooien, maar dat ze zich zullen bekeren en God zal ze verzamelen!(Wat een bemoediging! We moeten bidden om vergeving, maar mogen ook pleiten op de belofte van GOD! Hij zal ze verzamelen!)

* Nehemia 2: De koning ziet het verdriet van Nehemia. Hij mag zijn verdriet vertellen. De koning vraagt wat hij wil. Nehemia vraagt het aan God( zo gaaf dat je dat ziet bij Nehemia; die terugkoppeling met God!) Nehemia mag gaan met brieven naar Jeruzalem. Nehemia inspecteert de muren ( wij mogen ook onze brokken bestuderen) maar dan moedigt hij de mensen aan om de stad op te bouwen ( daar mogen we elkaar toe aansporen en niet bij de pakken neer liggen als 'we zoveel brokken zien.)
Sanballat bespot wel, maar God zal het doen gelukken!!!

* Nehemia 3: De poorten en muren worden opgebouwd. (God geef ook mensen die onze gemeente opbouwen, help mij ook om op te bouwen en niet af te breken!)

* Nehemia 4: Sanballat bespot. En wat doen ze? Ze bidden! Ook zegt Nehemia tegen het volk dat ze zich moeten wapenen. Hij bemoedigt hen: Vrees niet, denk aan de HEERE! ( Ook als mensen ons bespotten, moeten we ons niet laten afschrikken., maar aan de Heere denken!) De helft bouwt, de andere helft is gewapend. (Zo heeft ieder een andere taak, maar samen zijn we aan het bouwen!) 

* In Nehemia 6 proberen ze Nehemia er in te laten lopen met vrome woorden. Maar God beschermt hem!
( Ga er altijd mee naar God! Vraag Hem om wijsheid!)

* In Nehemia 7 zet Nehemia mensen bij de poorten en bij de huizen om het te beschermen. ( Zo mogen we ook bidden om bescherming voor ons gezin, onze gemeente, onze familie, dat we gebouwd zijn op het goede fundament Christus!)

* Nehemia 8: De wet wordt voorgelezen en uitgelegd (blijkbaar is dat ook belangrijk). Het stemt hun verdrietig. Maar dat mag niet. Wees blij! Want God heeft ons weer samen gebracht! (Dat mogen we ook zijn op zondag.) Ze gaan zelfs feest vieren. Wat een blijdschap!

* Nehemia 9: Spoort ons aan om onze zonden te belijden, maar ook de zonden van onze vaderen. Vers 3 Lees, doe belijdenis , aanbidt God. Wij hebben God de rug wel toegekeerd. Maar God heeft ons niet verlaten. Vers 17: We hebben een God die vergevend is, genadig, barmhartig, geduldig, groot van weldadigheid. (Goed om te bedenken Wie God, ondanks onze missers wil zijn.)

* Nehemia 10: Al die mensen, naam voor naam, beloven in Zijn inzettingen te wandelen. Ze delen wat ze verdienen, tot de dienst van de Heere, zodat alles doorgang kan vinden. De offers moeten gebracht. Verzoening blijft nodig. (Zo mogen ook wij ons steentje bijdragen aan de dienst van God.)

* Nehemia 11: Ze zegenen de mensen die in Jeruzalem wonen. Ieder heeft zijn taak. Iedereen wordt bij de naam genoemd. ( Zo heeft God ook een taak voor ieder van ons. Hij noemt onze naam en de taak die bij ons hoort. Hij zegent ons.)

* Nehemia 12: Iedereen heeft een andere taak. Een van de mooie taken is God prijzen en danken ( Wat me opviel was dat er geen mopper-taak bestaat. Terwijl ik dat zelf echt wel eens doe en om me heen hoor) Ze komen uit alle plaatsen voor de inwijding. ( Wat heerlijk als op zondag mensen overal vandaan komen om samen God te prijzen en danken met gezang, luiten, harpen, cimbalen. Makkelijk dat dat op een orgel allemaal zit. Ik krijg wat meer respect voor de organisten tijdens de kerdienst. Wat hebben ze een mooie taak.) Onze taak is om onze mond te vullen met lof en dank! Vrolijkheid heerst! Juda was vrolijk over de priesters. ( zo mogen wij ook blij zijn met onze voorgangers.)

* Nehemia 13: Als Nehemia weg is blijkt dat de 10-den niet meer gegeven worden. Tobia woont in een kamer bij de tempel. De sabbat werd ontheiligt. Nehemia herstelt dit weer. (Wat zijn we snel geneigd om Gods geboden weer te vergeten. Laten we daarop blijven letten.)

2 opmerkingen:

  1. Dank je wel voor je reactie op mijn blog, een poosje terug. Ik las hem nu pas en het troostte me.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat we elkaar zo kunnen bemoedigen! Hebben we allemaal af en toe gewoon even nodig!
      Liefs!

      Verwijderen

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!